Trabucul este la fel de dăunător sănătăţii ca un pachet de ţigări, avertizează medicii pneumologi. Potrivit specialiştilor, acesta provoacă dependenţă de nicotină.
Deşi fumul trabucului nu este inhalat, nicotina, cea care cauzează de fapt dependenţa, este absorbită în organism la nivelul cavităţii bucale. Astfel, un singur trabuc fumat poate furniza nicotina existentă într-un pachet de ţigări.
Trabucul diferă ca mărime de ţigară însă în comparaţie cu fumul de ţigară cel de trabuc nu este, de regulă, inhalat. Ţigaretele pot avea mărimi diferite şi conţin, de obicei, mai puţin de 1 gram de tutun fiecare. Pentru a fuma o ţigară ai nevoie de cel mult 10 minute. Trabucul, în schimb, necesită un timp mai îndelungat pentru a-l fuma şi poate conţine între 1 şi 20 de grame de tutun.
"Trabucul este la fel de dăunător ca ţigara. Are în compoziţie aceleaşi substanţe nocive provenite din frunza de tutun, creează dependenţă cronică iar, pentru că fumul nu este tras în plămâni, induce senzaţia că nu ar fi dăunător", a declarat dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului Naţional Stop Fumat.
20% dintre adolescenţii fumează trabuc
În România, peste 20% dintre adolescenţii cu vârsta cuprinsă între 13 şi 15 ani fumează zilnic potrivit unui raport al Băncii Mondiale. Acelaşi raport arată că probabilitatea ca un tânăr să moară înainte de implinirea vârstei de 60 de ani e de 107 la 1000.
Abordarea adolescenţilor fumători este o problemă delicată care trebuie să ţină cont de specificul transformărilor ce ţin de vârstă, dar şi de structura personalităţii fiecărui tânăr. La tineri, decizia de a fuma decurge dintr-un complex de factori precum: atitudinea, normele sociale, presiunea socială şi propriile convingeri. Mai mult, presiunea mediatică poate fi, la rândul ei, determinantă.
Un studiu realizat în Germania, care a urmărit pe o perioadă de 5 an