Pentru marea majoritate a locuitorilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare din Bucureşti, Iaşi, Ploieşti, Oradea, Constanţa, Craiova, Arad sau Motru căldura va fi mai scumpă din această iarnă. Consiliile locale au decis majorarea tarifului la căldură dar, în acelaşi timp, au promovat şi proiecte privind acordarea de ajutoare suplimentare familiilor nevoiaşe.
Explicaţiile edililor pentru scumpirea gigacaloriei sunt că Guvernul a retras subvenţia pe care o dădea primăriilor pentru a acoperi o parte din diferenţa între preţul plătit de populaţie şi cel la care se produce energia termică dar şi faptul că a mărit plafonul la 786 de lei venit mediu net pe mebru de familie pentru ajutoarele acordate la plata căldurii.
În Bucureşti căldura va fi la iarnă cu 37 la sută mai scumpă
Chiar înainte ca Guvernul să-şi retragă subvenţia pentru căldură, în iulie, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a decis majorarea cu 37 la sută a preţului plătit de populaţie pentru o gigacalorie. Hotărârea consilierilor municipali a intrat în vigoare de la 1 august, când preţul gigacaloriei a crescut de la 124 de lei la 170 de lei, cu TVA.
În Capitală preţul de producere a energiei termice este de 320 de lei pe gigacalorie iar diferenţa de 150 de lei pentru o gigacalorie este suportată de la bugetul municipalităţii. Iniţial, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a promis că municipalitatea va acorda ajutoare suplimentare peste cele date de Guvern familiilor cu venituri modeste însă, ulterior, s-a ajuns la concluzia că nu există bani. Oprescu a declarat la începutul acestei săptămâni că se teme că din 2012 primăria nu va mai avea bani să acopere subvenţia la căldură.
La Arad gigacaloria s-a scumpit cu 28 la sută
Din această iarnă locuitorii Aradului racordaţi la sistemul centralizat de termoficare care au venituri medii nete pe membru de