Joi, 20 octombrie, începe un recensământ la nivel naţional al populaţiei şi al locuinţelor. Sondajul care se desfăşoară în perioada 20-31 octombrie este cel mai complex realizat după 1989 în România şi primul după intrarea în Uniunea Europeană. Posibilitatea persoanelor de a-şi declara dubla cetăţenie, apartenenţa la o anumită etnie sau cult religios, dar şi întrebările pentru persoanele cu dizabilităţi se numără printre noutăţile introduse în sondaj.
Fiecare persoană va trebui să declare dacă are o locuinţă în proprietate sau stă cu chirie; apoi, cine mai locuieşte în casa respectivă şi în ce calitate.
O întrebare care a iscat discuţii în spaţiul public se referă la cine e capul gospodăriei, mai exact, cine conduce în casă. Urmează un chestionar cu detalii referitoare la organizarea şi dotările din casă: câte camere, ce suprafaţă, detalii despre bucătărie şi baie, izolarea termică şi cum se face încălzirea.
Persoanele de 15 ani şi peste, plecate în străinătate, vor fi nominalizate cu datele personale şi locul de domiciliu. Alte cerinţe: de când au plecat, unde lucrează şi dacă trimit bani acasă.
Cei chestionaţi vor trebui să mai spună ce naţionalitate au, ce religie, ce studii, cu ce se ocupă.
Datele privind starea civilă interesează şi ele: există întrebări referitoare la căsătorie, copii, dar şi despre reşedinţe sau domicilii anterioare. Să spunem aici că o serie de organizaţii ale societăţii civile, dar şi reprezentanţi ai Bisericilor au făcut apel la cetăţeni să nu îşi ascundă situaţia şi convingerile.
În fine, recenzorii merg şi în spaţii publice de locuit, cum ar fi spitale, cămine, hoteluri, pentru a completa detalii referitoare la clădirile respective.
Joi, 20 octombrie, începe un recensământ la nivel naţional al populaţiei şi al locuinţelor. Sondajul care se desfăşoară în perioada 20-31 octombrie este cel mai