Creşterea PIB de 3,5 – 4% pe care autorităţile şi analiştii o anticipau pentru anul viitor se va reduce cel mai probabil la jumătate, spun analiştii. Sursa: VLAD STĂNESCU
Problemele din zona euro, cu care România desfăşoară circa 70% din comerţul exterior, au anulat şansele să atingem creşterea economică prognozată pentru 2012, de 3,5 – 4%. Economiştii estimează acum mai degrabă o creştere cuprinsă între 1 şi 2,5%.
Pentru români, slăbirea economiei se va simţi în nivelul de trai, în condiţiile în care perspectivele de creştere a salariilor bugetarilor şi a pensiilor se anulează. Astfel, un produs intern brut mai mic înseamnă presiuni pe atingerea ţintei de deficit bugetar. România a negociat cu finanţatorii externi un deficit de 3% din PIB pentru anul viitor.
Dacă economia nu mai produce, de unde se vor putea strânge impozite şi taxe pentru buget, astfel încât veniturile să crească, iar deficitul să se reducă? Dacă bugetul va avea venituri sub aşteptări, singura şansă de a scădea suplimentar deficitul va fi tăierea cheltuielilor. Aşa se face că şansele de creştere a pensiilor şi salariilor sunt aproape anulate pentru anul viitor, a declarat, pentru EVZ, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
Alt model economic
Exporturi la nivelul din 2011 şi o producţie agricolă ca în acest an va fi greu să avem şi în 2012, spune Mihai Bogza, preşedin tele Consiliului de Administraţie al Bancpost. Prin urmare, trebuie găsite alte motoare ale creşterii, iar Bogza sugerează că încurajarea investiţiilor şi a consumului intern ar putea menţine creşterea PIB. Cu toate acestea, de multe ori, economiştii români au atras atenţia că investitorii veniţi la noi au produs tot pentru pieţele externe, ceea ce ne-a făcut foarte vulnerabili la ce se întâmplă în aceste zone. Mihai Bogza spune, însă, că atragerea investiţiilor externe