Franţa şi Germania sunt condamnate să cadă de acord asupra unui plan viabil–a se înţelege: asupra detaliilor de aplicare a unui plan–înaintea summit-ului Consiliului European.
"Cei care vor distruge euro, vor fi responsabili de reapariţia conflictelor pe continentul nostru", declara Nicolas Sarkozy pe un ton grav marţea trecută.
Cu toate acestea, cuplul MERKOZY nu îşi găseşte liniştea necesară unei conduceri bicefale a Europei. Cancelarul Angela Merkel şi omologul său francez nu reuşesc să cadă de acord asupra detaliilor privind salvarea Greciei şi celor privind Fondul de Urgenţă. Cei doi lideri au divergenţe şi la capitolul recapitalizare a băncilor europene, iar declaraţiile oficiale sunt scurte şi cuprinzătoare: "Lucrăm în continuare".
Dacă duminică noapte nu vom fi martorii unei decizii consensuale, ne mai putem pune speranţele în summit-ul G20 din 3/4 noiembrie. Acolo, Europa va sta în boxa acuzaţilor şi poate aşa va fi forţat un acord de către restul statelor dezvoltate ale lumii.
Die Welt: Germania, înaintea unui vot crucial
La a doua tranşă de asistenţă financiară pentru Grecia şi în chestiunea Fondului de Stabilitate Financiară, Parlamentul german are drept de codecizie. Este un scenariu care ar putea avea urmări serioase.
Curtea Constituţională Germană a consfinţit în ultimul său verdict că Legislativul trebuie să aibă ceva de spus şi în chestiuni de politică şi economie internaţională, atâta timp cât aceste aspecte vizează contribuabilii germani.
În acelaşi timp, a avut şi grijă să prevină într-o oarecare formă un blocaj instituţional german cu consecinţe dezastruoase internaţionale. Pentru că aşa cum Parlamentul are nevoie de o autonomie politică pentru a legifera, la fel şi Guvernul are nevoie de aceeaşi autonomie pentru a acţiona. Dacă am face o comparaţie, războaiele sunt evenimente ce se derule