Informatia conform careia medicii ar fi "arsi" la buzunar de modificarile la Codul Fiscal e contrazisa categoric de reprezentantii Fiscului iesean. Acestia sustin ca posesorii de cabinete medicale vor avea dreptul in continuare sa-si deduca cheltuielile. "Articolul abrogat din Ordonanta privind organizarea si functionarea cabinetelor medicale se regaseste in Codul Fiscal. Altfel spus, prevederile legate de deductibilitatea unor cheltuieli s-au mutat din acea ordonanta in Codul Fiscal si nu au fost anulate, asa cum s-a inteles", a declarat Maria Taran, purtatorul de cuvant al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Iasi.
Articolul abrogat, art. 9 aliniatul 1.1 din OG 124/1998, prevedea: "Cheltuielile efectuate pentru perfectionarea continua, investitii, dotari si alte utilitati necesare infiintarii si functionarii cabinetelor medicale (...) se scad din veniturile realizate". Cu alte cuvinte, medicii aveau acordate prin lege o serie de cheltuieli deductibile, cu conditia sa demonstreze ca acestea erau facute in interesul activitatii pe care o presteaza. Erau scazute din veniturile cabinetelor stagiile de perfectionare, achizitia de materiale, investitiile, dar si plata utilitatilor. "Sunt prevazute in Codul Fiscal toate tipurile de cheltuieli deductibile, cu limitarile de rigoare. Spre exemplu, carburantul pentru masini nu mai era deductibil, chiar daca aparea in legislatia specifica medicilor, pentru ca este prevedere expresa in Codul Fiscal. Trebuie spus faptul ca prevederile Codului prevaleaza asupra prevederilor altor legi", a explicat Maria Taran.
Potrivit legislatiei fiscale, sunt deductibile limitat, printre altele, cheltuielile de protocol, cheltuielile reprezentand cotizatiile platite asociatiilor profesionale, indemnizatiile pentru delegatiile efectuate in interes de serviciu. De eliminarea cheltuielilor deductibile neli