Aproape o sută de întrebări şi tot atâtea răspunsuri
„Testul naţional" te obligă să răspunzi recenzorilor la aproape o sută de întrebări. Cu promisiunea că acesta va păstra confidenţialitatea datelor tale, iar pentru a oferi informaţii cât mai corecte te poţi folosi de anumite acte cum ar fi cartea de identitatea, certificatul de căsătorie, certificatele de naştere ale copiilor etc.
Dacă ai o altă cetăţenie trebuie să-i arăţi recenzorului documente eliberate de autorităţile române prin care poţi dovedi că ai dreptul de şedere pe teritoriul acestei ţări.
Şi totuşi, ce se întâmplă dacă nu eşti acasă la momentul verificării? Responsabilul te va vizita de mai multe ori. Iar dacă nu te va găsi niciodată, vor fi folosite surse indirecte. Mai exact, în acest caz, informaţiile despre tine vor putea fi obţinute de la vecini şi de primărie.
Primul contact cu recenzorul
Ca să nu ai surpriza să primeşti în casă o cu totul altă persoană decât cea desemnată să te intervieveze, imediat după ce se prezintă, cere-i să-ţi demonstreze calitatea în care te apelează. Evident, dacă nu o face personal, din momentul în care-i deschizi uşa. Trebuie să aibă la el:
legitimaţie;
cartea de identitate;
mapă;
o geantă specială de culoare albastră.
Iată câteva dintre întrebările la care trebuie să răspunzi:
Câte persoane locuiesc la respectivul domiciliu? Trebuie să menţionezi inclusiv persoanele plecate sau absente temporar şi să specifici motivul pentru care lipsesc.
Care este gradul vostru de rudenie?
Eşti căsătorit sau divorţat? Ţi se cer informaţii despre starea civilă. Atenţie! Dacă locuieşti împreună cu partenerul fără să fiţi căsătoriţi ai dreptul să bifezi căsuţa privind uniunea consensuală.
Ai probleme de vedere, auz sau alte dizabilităţi?
Unde lucrezi?
Primeşti şomaj?
Ce studii ai aboslvit? @