Un personaj excentric, incomod pentru comunitatea internaţională, dar care a ştiut să le intre în graţii liderilor occidentali. Aşa poate fi caracterizat în câteva cuvinte fostul dictator libian, Muammar Gaddafi. Fie că se caza în marile capitale ale lumii în nelipsitul său cort, fie că se îmbrăca în extravagantele sale haine militare, colonelul a reprezentat o figură inedită în istoria Libiei.
Muammar Gaddafi s-a instalat la conducerea Libiei pe când avea doar 27 de ani, în urma unei lovituri de stat, în 1969. Confruntat el însuşi cu mai multe tentative de răsturnare a regimului său, Gaddafi a devenit de-a lungul timpului un expert în materie de represiune.
Muammar Gaddafi s-a născut într-o familie de ţărani beduini, lângă oraşul Sirt. A studiat Dreptul, înscriindu-se apoi la academia militară libiană. A fost trimis la cursuri de perfecţionare la Atena şi în Marea Britanie.
Deşi un personaj incomod pentru Occident, colonelul a reuşit să întreţină relaţii cordiale atât cu Europa, cât şi cu SUA şi Asia, datorită resurselor masive de petrol ale Libiei.
Ţara avea resurse de petrol estimate la 30-40 de miliarde de barili, dintre care 85% ajungeau în Europa. La un moment dat, rezervele financiare ale regimului Gaddafi ajunseseră la circa 135 de miliarde de dolari.
Muammar Gaddafi a încheiat în 2003 un acord cu Washingtonul, prin care se angaja să facă două lucruri: să nu mai susţină terorismul şi să pună capăt programului de producere a armelor de distrugere în masă.
"Câinele turbat al Orientului Mijlociu", aşa l-a numit în anii '80 fostul preşedinte american, Ronald Reagan.
Gaddafi s-a autointitulat "Regele regilor", titlu primit după ce i-a obligat pe liderii tribali să i-l acorde, în 2008.
Caracterizarea cea mai plastică i-a făcut-o acum 30 de ani fostul său ministru de Externe, Moussa Koussa. El spunea despre tânăr