În prima zi a recensământului, autorităţile au descoperit că peste 1.000 de recenzori au renunţat la această activitate pentru că e prea grea sau întrucât îşi pierd indemnizaţia de şomaj.
Prima zi a recensământului a debutat ieri cu stângul. Peste 1.000 de recenzori s-au retras de la recensământ, după ce au aflat cât durează să completeze toate cele opt formulare pentru fiecare familie şi câtă răbdare trebuie să ai. Alţii au aflat că îşi pierd indemnizaţia de şomaj dacă semnează contracte temporare de muncă pentru această activitate.
Cei mai mulţi dintre cei retraşi sunt din Bucureşti - 600. Alţi aproximativ 450 de recenzori din judeţul Constanţa s-au retras până ieri-dimineaţă, nemulţumiţi de banii primiţi pentru munca depusă şi de procedura dificilă de completare a formularelor. Locurile nu au rămas vacante, fiind completate cu persoane de pe listele de rezervă.
Peste 120 de recenzori din judeţul Sibiu s-au retras, în ultimele zile, şi au fost înlocuiţi. Retragerile s-au petrecut după ce Comisia Judeţeană de Recensământ a primit acum câteva zile precizări cum că anumite categorii de pensionari nu pot fi recenzori şi că şomerii trebuie să renunţe la indemnizaţia de şomaj pe durata recensământului. Aproape 100 dintre cei 444 de recenzori desemnaţi la nivelul municipiului Botoşani s-au retras ieri din motive medicale sau de teamă să nu piardă ajutorul social sau şomajul.
Şomajul e mai avantajos
Explicaţia a venit din partea lui Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al Institutului Naţional de Statistică, instituţia principală care se ocupă de recensământ: "Unele primării «au uitat» să le spună oamenilor că legea nu le permite şomerilor să încaseze indemnizaţia dacă obţin venituri din alte părţi. Nimeni nu le-a spus să aleagă: ori indemnizaţia, ori lucrează la recensământ".
Legea spune că un şomer pierde indemnizaţia dacă realiz