Romania a coborat, in 2011, sapte locuri in topul tarilor in care se pot derula cu usurinta afaceri, clasandu-se pe pozitia 63 din 183 de natiuni.
Tara noastra a inregistrat scaderi pentru aproape toti indicii luati in calcul pentru raportul Doing Business al Bancii Mondiale. Astfel, un declin important a fost semnalat in privinta inceperii unei afaceri si a comertului exterior.
Infiintarea unei afaceri necesita, in medie, sase proceduri, dureaza 14 zile, costa 3% din venitul mediu pe locuitor si necesita un capital minim 0,8% din venitul mediu anual pe locuitor. Din acest punct de vedere, tara noastra se afla pe locul 63.
In privinta comertului international, Romania este pe locul 72 in lume. Exportul necesita in medie 5 documente, dureaza 12 zile si costa 1.485 de dolari pe container, in timp ce, pentru import, o firma are nevoie de 6 documente, 13 zile si 1.495 de dolari pe container.
O scadere usoara s-a inregistrat pentru usurinta obtinerii unei autorizatii de constructie, a electricitatii si a inregistrarii proprietatii.
Un permis de constructie presupune 16 etape, 287 de zile si costa 73% din venitul mediu pe locuitor, astfel Romania este pe locul 123 din lume la acest capitol.
Obtinerea de curent electric pentru o firma noua presupune sapte pasi, dureaza 223 de zile si costa 556,9% din venitul mediu pe locuitor. Toate acestea plaseaza economia romaneasca pe locul 165 in lume, din acest punct de vedere.
Usurinta cu care pot fi impuse clauzele contractuale plaseaza Romania pe locul 56 in lume, desi o firma trebuie sa treaca prin 31 de proceduri in acest scop, sa piarda 512 zile si sa cheltuiasca 28,9% din valoarea creantei pe care incearca sa o recupereze.
Tot o scadere a fost anuntata si in domeniile ce au legatura cu plata taxelor, protectia investitorilor si comer