Gigantul rus Gazprom discuta de cativa ani cu Romgaz despre o posibila colaborare in vederea dezvoltarii unor capacitati de inmagazinare pe teritoriul Romaniei. De altfel, ministrul economiei Ion Ariton si presedintele Gazprom, Alexey Miller au convenit sa continue "examinarea in detaliu, foarte concreta, a oportunitatilor investitionale din România pe acest domeniu". HotNews.ro a incercat sa afle cat de tentanta este Romania din acest punct de vedere si care este situatia actuala a depozitelor de gaze detinute de Romgaz.Vezi cate depozite de gaze detine Romgaz in Romania si care este capacitatea lor
Romania poate deveni un rezervor de gaze naturale pentru intreaga UE", a declarat pentru HotNews expertul in energie, Ionut Purica.
Potrivit unor informatii transmise de Ministerul Economiei la cererea HotNews.ro, in Romania sunt operate 8 depozite de inmagazinare, amenajate in zacaminte golite in urma exploatarii intense. Dintre acestea, 6 depozite sunt operate de Romgaz, avand capacitatea totala de aproape 4,2 miliarde standard metri cubi, volumul de lucru fiind de 2,760 miliarde standar metri cubi. La acestea s-ar putea adauga depozitul de la Roman-Margineni cu o capacitate estimata de 2 miliarde metri cubi, depozit care se afla inca in stadiul de proiect. Ministerul Economiei sustine ca decizia de implementare a proiectului depinde de conditiile si cerintele pietei gazelor naturale.
Mai exista 2 depozite ale GdF Suez cu o capacitate de 350 milioane standard metri cubi.
Potrivit Ministerului Economiei, raportul actual dintre volumul gazului de lucru şi consumul anual este 21,7 % în anul 2009 şi de 20 % în anul 2010. Acest raport se situeaza undeva la mijlocul valorilor practicate în lume (Olanda, Polonia, Marea Britanie-5 %, Spania 13 %, Germania, Ungaria, Canada-15 %, Franţa, Austria, Italia peste 25 %.
Capaci