Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) din Republica Moldova, aflată de mai bine de doi ani la guvernare, s-ar putea destrăma astăzi, după cum au anunţat chiar liderii acesteia, în contextul tensiunilor grave apărute între partidele membre, transmite Agerpres.Marian Lupu, președintele interimar al țării, a cerut astăzi deputaților să inițieze procedura de alegere a șefului statului, dar parlamentul s-a pronunțat pentru un vot în acest sens în data de 18 noiembrie.
La propunerea opoziției comuniste, Lupu a cerut deputaților să voteze astăzi președintele țării. Nealegerea preşedintelui, în condițiile în care coaliția de guvernământ de la Chișinău nu dispune de numărul de voturi necesar, 61 din 100, va duce inevitabil la dizolvarea parlamentului şi la noi alegeri parlamentare anticipate, scenarii care s-au repetate de două ori în ultimii doi ani jumătate.
Parlamentarii examinează cerea depusă de Marian Lupu. Propunerea acestuia vine pe fondul unei noi criuze izbucnite în cadrul Alianței pentru Integare Europeană, coaliția de guvernământ de la Chișinău. Preşedintele parlamentului Marian Lupu, care deţine şi funcţia de şef interimar al statului, ar putea fi demis din funcţie, dacă nu iniţiază procedura de demitere a procurorului general, după cum a solicitat colegul său de alianţă, premierul Vlad Filat.
Acum o săptămână, Vlad Filat, şeful Partidului Liberal Democrat (PLDM), a prezentat un raport în parlament despre tentativele frauduloase de preluare a acţiunilor mai multor bănci din Republica Moldova, acuzând de incompetenţă sau chiar complicitate mai mulţi funcţionari. În aceeaşi zi, liberal-democraţii lui Filat şi comuniştii aflaţi în opoziţie l-au demis pe directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate şi i-au dat lui Marian Lupu un termen de şapte zile pentru a iniţia procedura de demitere a procurorului şef. Lupu a anunţat că nu o va face,