Agentia Spatiala Romana (ROSA), impreuna cu Institutul de Stiinte Spatiale (ISS) din Magurele - Bucuresti, va participa la proiectarea misiunii spatiale Euclid, destinata studierii expansiunii accelerate a Universului. Misiunea a fost selectata pe 5 octombrie de catre Agentia Spatiala Europeana (ESA) pentru Programul "Cosmic Vision" si urmeaza sa fie lansata in 2019, informeaza Agentia Spatiala Romana, care precizeaza ca Romania devine astfel, in premiera, partener institutional al ESA intr-o misiune spatiala stiintifica.
Dumitru Hasegan, directorul ISS: Putem afla raspunsul la o intrebare fundamentala - de ce universul este intr-o expansiune constanta?
Dumitru Hasegan Foto: Spacescience.ro Dumitru Hasegan, directorul Institutului de Stiinte Spatiale (ISS) din Magurele - Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro ca Euclid este o misiune care inglobeaza doua propuneri anterioare ale institului pe care il conduce si are ca obiectiv studiul materiei intunecate din univers. "In principiu, in acest moment ne-am angajat cu cercetari teoretice si de prelucrari de date. Intentia noastra este sa intram si in constructie de aparatura sau parti din aparatura, pentru ca nu ne permitem un instrument in intregime, dar sa participam si cu constructie de hardware", a precizat Hasegan.
In ce priveste finalitatea acestei misiuni de cercetare fundamentala, directorul ISS sustine ca oamenii pot afla "raspunsul la o intrebare fundamentala: de ce universul este intr-o expansiune constanta? Deci de ce, in loc sa se opreasca aceasta expansiune, ea continua si continua se pare accelerat?"
"Explicatia, in momentul de fata, ar fi aceasta materie neagra care nu se vede in mod direct, dar participa la bilantul de gravitatie in univers. Intr-un fel, omenirea poate sa afle cam care este viitorul ei, incotro se duce universul si care este soarta omeniri