Scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu adresată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, în care le cere să adopte cât mai rapid proiectul de modificare a Legii statutului magistraţilor a generat un conflilct în Senat între putere şi opoziţie.
Problema este că legea a primit vot de respingere la începutul lunii octombrie în Senat, care este cameră decizională. În şedinţa din 5 octombrie, senatorii au dat un vot final asupra proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară. În sală au fost prezenţi 101 senatori, 48 votând pentru adoptarea legii, 52 împotrivă, iar unul s-a abţinut.
PDL a cerut însă reluarea votului pe 10 octombrie în şedinţa Biroului Permanent al Senatului. Democrat-liberalii susţin că votul final pentru legi organice nu se dă "potrivit cutumei" miercurea. "Miercuri, plenul a hotărât ordinea de zi - dumneavoastră aţi condus şedinţa - şi s-a hotărât să se dea vot şi pe aceste două proiecte. Nimeni nu a obiectat absolut nimic, nici când s-a votat ordinea de zi, nici când s-au supus votului aceste proiecte. Totul era în regulă. După ce aceste proiecte au fost respinse de plen, e adevărat, domnul senator Pereş a cerut reluarea votului", le-a spus Puiu Haşotti, liderul grupului PNL din Senat, reprezentanţilor PDL.
Şeful grupului democrat-liberalilor din Senat, Cristian Rădulescu, a recunoscut blocajul în care se află instituţia, dar a spus că plenul este cel care va decide dacă votul pentru legea 303 va fi reluat.
Social-democraţii susţin însă că votul pe legea 303 a fost final şi nu se va relua, iar cererea preşedintelui pentru adoptarea rapidă a acestei legi nu îşi mai are rostul.
"Din punct de vedere al procedurii parlamentare, îi aducem la cunoştinţă preşedintelui Traian Băsescu că legea priv