Dezbaterea "Rolul Monarhiei în România Modernă" organizată de Jockey Club, Fundaţia Horia Rusu,Institutul Român de Istorie Recentă şi Institutul pentru Liberă Iniţiativă a adus în discuţie rolul modernizator al instituţiei monarhice pentru România şi relevanţa pe care modelul acestei instituţii încă o mai are pentru societatea noastră contemporană, aflată în eternă tranziţie.
Dezbatarea s-a desfăşurat în ambianţa Jockey Club, instituţie cu tradiţie şi prestigiu, al cărei preşedinte este chiar Majestatea Sa Regele Mihai.
Vicepreşedintele Jockey Club, Constantin Avramescu, a deschis şi a încheiat dezbaterea cu câte o mărturisire. Prima, legată de Imnul Regal, ascultat în deschiderea evenimentului, care îl emoţionează şi astăzi la fel ca în copilărie.
A doua, legată de 30 decembrie 1947, momentul abdicării Regelui. „În seara zilei de 30 decembrie, eram cu prietenii, ne pregăteam să mergem la un ceai, când a venit cineva şi ne-a spus: " A abdicat Regele". Am simţit cum mi-a trecut un fior de gheaţă prin ceafă şi mi-am dat seama că am rămas ai nimănui, că nu mai putem avea niciun sprijin şi nicio speranţă", a spus Constantin Avramescu.
Dincolo de încărcătura simbolică, momentul aniversării regale reprezintă şi un prilej pentru ca ca problema monarhică să fie pusă pe agenda publică, a spus Radu Călin Cristea, la dezbaterea „Rolul monarhiei în România modernă". Jurnalistul susţine că există un electorat care se află în aşteptarea unei alte oferte politice, iar monarhia ar putea reprezenta această alternativă.
Istoricul Dinu C. Giurescua declarat că trebuie iniţiată o dezbatere publică privind regimul monarhic, pentru că oamenii ştiu foarte puţin despre rolul monarhiei în istoria României. Cărţile de istorie sunt cenzurate, iar astfel oamenii nu pot afla că în România tradiţia republicană s-a format aruncând asupra monarhiei hârdaie de lături, a