Oficial, în România sunt 8.524 atei şi 12.825 de persoane fără religie, potrivit recensământului din 2002, mai exact 0,2 la sută dintre români. Ateul este cel care neagă existenţa lui Dumnezeu sau a altei divinităţi, potrivit Dicţionarului Englez Oxford.
Poate schimba semnificativ aceste cifre recensământul care începe joi? Probabil că nu, după cum estimează politologul Ovidiu Voicu, de la Fundaţia Soros, instituţie care a lansat săptămâna aceasta un studiu despre profilul ateului român. "Există o stigmatizare reală a societăţii în acest sens", susţine Ovidiu Voicu, care crede că există un "conformism nativ al cetăţenilor atunci când vine vorba despre religie". Din acest motiv, atâta vreme cât un om este născut într-o familie cu o anumită religie, puţini dintre cei care vor fi intervievaţi vor reuşi să adopte şi să declare public o altă religie decât a familiei din care fac parte, explică expertul.
În realitate, susţine oficialul de la Fundaţia Soros, în România ar fi aproximativ 120.000 de atei, "undeva la 0,3 - 0,4 % din totalul populaţiei ţării". "Deşi la recensământul din 2002 am avut un procent de doar 0,1% consemnat de statistici al celor declaraţi atei, fără îndoială, şi atunci procentul era mai mare", subliniază Ovidiu Voicu.
În Europa, cele mai multe persoane care nu cred în Dumnezeu sau într-o fiinţa superioară se regăsesc în Franţa (33%), Cehia (30%) şi Olanda (27%), confom unui Eurobarometru efectuat din 2005. În acest clasament, România se situează alături de ţări precum Polonia, Malta sau Turcia, unde procentul ateilor este de circa 1%.
De altfel, potrivit Barometrului realizat de Institutul de Politici Publice şi publicat în mai 2011, biserica este instituţia în care românii au cea mai mare încredere, cu 82%, pe locurile următoare situându-se presa (63%) şi armata (50%).
Portretul ateului român
Este tânăr, bărbat, are