UE ar putea interzice publicarea de ratinguri pentru tarile care primesc sprijin financiar, dupa ce retrogradarile succesive ale unor state din zona euro au exacerbat criza datoriilor suverane. Este prima data cand europenii isi "arata coltii" in fata agentiilor de rating, dupa ce SUA au declansat in august o adevarata lupta impotriva lor.
Comisarul european pentru Piata Interna, Michel Barnier, a propus ca Uniunea Europeana (UE) sa poata interzice publicarea de ratinguri pentru tarile sprijinite prin programe financiare, a declarat joi o sursa apropiata situatiei.
Propunerea lui Barnier, responsabil cu reglementarea la nivel comunitar, are nevoie atat de acordul statelor membre, cat si de cel al Parlamentului European pentru a intra in vigoare.
O astfel de masura ar fi controversata, noteaza Reuters, iar analisti din sectorul financiar au avertizat ca impunerea de restrictii dure agentiilor de rating poate submina eforturile de restabilire a increderii investitorilor in zona euro.
Planul, prezentat intr-un proiect de legislatie europeana, face parte dintr-o reforma mai ampla a reglementarii acivitatii agentiilor de rating. Retrogradarile succesive ale unor state din zona euro au exacerbat criza datoriilor suverane, pe care liderii europeni incearca sa o rezolve.
Proiectul legislativ prevede ca agentiilor de rating sa le poata fi interzis sa publice opinii referitoare la tari precum Irlanda sau Grecia, care primesc ajutor financiar de urgenta de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International. Propunerea urmeaza sa fie prezentata in urmatoarele saptamani.
Saptamana aceasta, Moody's a coborat ratingul Spaniei cu doua trepte, de la "Aa2" la "A1", acuzand nivelurile ridicate ale datoriei din sectorul bancar si cel corporatist, care induc vulnerabilitati la deteriorarea conditiilor de finantare. @N_P