Românii ar putea asista la o surpriză în urma recensământului care începe joi, 20 octombrie, în toată ţara. Declaraţia este făcută într-un interviu la RFI de sociologul Mircea Kivu. El spune că populaţia oficială a României ar putea scădea sub "pragul psihologic" de 20 de milioane. Acest lucru ar avea inclusiv efecte economice, întrucât şomajul ar urma să crească, precizează el. Mircea Kivu vorbeşte şi despre întrebările mai delicate de la acest recensământ, legate de capul familiei, religie şi naţionalitate. "Unii locuitori din fosta Iugoslavie s-au declarat eschimoşi", spune sociologul.
Reporter: Va scădea populaţia României sub 20 de milioane, în urma recensământului 2011? Mai suntem 21,5 milioane de români?
Mircea Kivu: Probabil că suntem în jur de 21 de milioane de români, numai că nu suntem toţi în graniţele ţării. Estimările variază între două şi trei milioane de români, care lucrează în străinătate şi care sunt mai mult sau mai puţin stabiliţi acolo. Deci din punctul de vedere al populaţiei s-ar putea să avem o surpriză, să scădem sub acel prag psihologic de 20 de milioane.
Rep.: Asta e de bine sau de rău?
M.K.: În principiu, nu-i nici de bine, nici de rău, suntem câţi suntem. Problema este care e structura acestei populaţii. Din păcate cele două milioane de oameni care lipsesc fac parte din populaţia activă, deci oameni între 18 şi 50 de ani, marea majoritate. Şi atunci o să vedem că avem de fapt un procent de populaţie dependentă, adică populaţie care fie e formată din pensionari, fie din copii, care e un procent mult mai mare. Deci de fapt sunt mult mai puţini oameni care lucrează şi care susţin populaţia inactivă.
Rep.: Deci teoretic, cel puţin, şomajul va creşte, în urma recensământului din 2011?
M.K.: Da, mă aştept ca această cifră să crească (…). Deci să nu mai spunem că avem cel mai mic şomaj d