România este într-un cerc vicios: nu poate reduce taxele pentru că ar rămâne fără bani la buget, dar economia nu poate alimenta bugetul pentru că este sugrumată de taxe prea mari.
Sstemul fiscal din România are nevoie în continuare de îmbunătăţiri, având în vedere nivelul redus al colectării taxelor şi impozitelor în PIB faţă de media din UE, consideră investitorii străini, care propun, printre altele, reducerea CAS şi revenirea TVA la 19%. Guvernul a mărit CAS cu 3,3 puncte, de la 28,5% la 31,8% la începutul lui 2009, şi TVA cu 5 puncte, de la 19% la 24% la jumătatea lui 2010. Mărirea CAS a dus fiscalitatea muncii pe locul 7 în UE, la un nivel de 45%, adică egal cu cel din 2004, când funcţiona impozitul progresiv. TVA este la al treilea cel mai ridicat nivel din UE, depăşit doar de Danemarca şi Ungaria.
Deşi a spus că ia în calcul reducerea celor două taxe, mai ales a CAS, Guvernul a amânat momentul spunând că încasările la buget nu permit „încă" această măsură. Însă reprezentanţii CIS spun că tocmai nivelul mare al taxelor sugrumă economia şi limitează încasările bugetare.
„Au fost realizate o serie de progrese de îmbunătăţire a sistemului fiscal, dar raportul dintre veniturile colectate şi PIB este sub media europeană, ceea ce aduce în prim-plan nevoia aplicării câtorva măsuri pentru a stimula mediul de afaceri", a declarat, miercuri, Daniel Anghel, tax partner PwC România, la lansarea Cărţii Albe 2011 realizate de Consiliul Investitorilor Străini (CIS). Investitorii străini propun revenirea la TVA de 19%, ca măsură de redresare economică, şi totodată reducerea taxei aplicate alimentelor de bază, fructe şi legume pentru a scădea evaziunea fiscală. "Altă recomandare vizează reducerea CAS, măsură care ar fi benefică pentru mediul economic. Salutăm plafonarea contribuţiilor la asigurărilor sociale pentru contractele de muncă în valoarea a cinci