Câteva sute de angajați ai fabricii din Ploiești s-au adunat miercuri dimineață în fața Prefecturii Prahova, nemulțumiți de declararea falimentului.
Pe un frig pătrunzător, 300 dintre cei aproximativ 700 de angajați ai fabricii de utilaje petroliere Uztel, au protestat miercuri dimineață, timp de două ore, în fața Prefecturii Prahova. Amenințați de șomaj, oamenii au făcut un scut mut în fața instituției.
În septembrie 2010, după ce firma începuse să meargă din rău în mai rău, Tribunalul Prahova a deschis procedura de insolvenţă. Pierderile, la nivelul anului trecut, erau de peste 3,5 milioane de lei, la care se adăugau peste 18,5 milioane la bugetul de stat, asigurările sociale și cele de sănătate, precum și cecuri și bilete la ordin refuzate la plată în valoare de peste 4 milioane de lei. „Adunarea creditorilor a adoptat două planuri de reorganizare, iar în anul scurs de atunci, prin comenzile primite și onorate, inclusiv în America și Indonezia, am reușit să facem profit și să ne plătim furnizorii și salariații la zi, precum și mare parte din datoriile către bugetul local și ANAF", spune Petre Cuțitei, președintele sindicatului liber Uztel.
Lovitură de imagine
Cu atât mai mult, vestea că Tribunalul Prahova a pronunțat falimentul pe 18 octombrie, pentru că unul dintre planurile de reorganizare al companiei a fost refuzat, a picat ca un trăznet asupra celor 700 de salariați. „Am cerut suspendarea hotărârii judecătorești. Celălalt plan de reorganizare a fost votat de peste 70% dintre acționarii de la masa credală. Avem susținerea ANAF, precum și a administratorului judiciar, iar în urma protestului, și a autorităților locale. Nu este normal ca o societate care are comenzi și a achitat datoriile să fie declarată în faliment", ne-a spus și Gabriel Popa, directorul tehnic al fabricii.
Chiar dacă demersul va avea succes, lovitura de imagine es