Gustul bun şi faptul că este cremoasă fac ca brânza topită să fie apreciată de mulţi români. Ba mai mult, ambele calităţi vin la un preţ relativ mic. Însă unii nu ştiu că aceste caracteristici care încântă papilele gustative sunt generate, de fapt, de E-uri.
Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului avertizează că toate cele 61 de tipuri de brânză topită existente pe piaţa din România conţin E-uri, iar cei care le consumă riscă să dezvolte dereglări metabolice, hormonale, afecţiuni cardiovasculate şi hepatice.
"Brânza topită este obţinută prin topirea celorlalte brânzeturi. În procesare sunt utilizate săruri de topire - polifosfaţi şi citraţi - care favorizează eliminarea calciului din sistemul osos. De aceea, brânza topită e interzisă copiilor, femeilor predispuse la osteoporoză şi bătrânilor", atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului Naţional de Cercetări Alimentare.
Polifosfaţii şi citraţii trec în categoria E-urilor: E 450 (difosfaţi de calciu), E 452 (polifosfat calcic), E 339 (fosfaţi de sodiu), E 332 (citraţii potasici) sau E 331 (citraţii sodici). Rolul lor este de a împrăştia proteinele brânzeturilor, pentru a crea omogenitatea cremei.
Totodată, sărurile de topire oferă brânzei topite consistenţă şi onctuozitate, devenind uşor de întins pe pâine. Ele permit şi reţinerea apei, a laptelui praf, a aromelor, a conservanţilor şi a grăsimilor vegetale care sunt adaugate.
Ce conţine un tub de brânză topită
Într-un pachet mic de brânză topită intră peste 10 "ingrediente", pe lângă apă, brânză şi zer praf . Aproape toate substanţele adăugate conţin vestitul "E" în denumirea lor: conservant E 250 (nitrit de sodiu), agenţi de îngroşare E 450 (pirofosfat de calciu), E 407 (caragenan), antioxidant (E 301sau ascorbat de sodiu), potenţator de aroma (E 621 sau glutamat monosodic), săruri de topire (