Dependenta Europei fata de importurile de energie nu este doar un simplu mit. Cele mai multe state din Uniunea Europeana sunt mai mult decat dependente fata de importurile de petrol si gaze naturale.
Practic, intregul bloc comunitar tremura sub povara dependentei fata de importurile de energie. Cu o singura exceptie: Danemarca. Dupa lungi discutii despre dependenta energetica a Romaniei, Econtext va prezinta o statistica referitoare la acest subiect.
Adica, o statistica referitoare la gradul de dependenta al statelor europene fata de importurile de energie. Iar concluzia este trista: 26 din 27 de state din UE sunt importatori neti de energie. Prin importuri de enegie se intelege achizitiile de petrol si gaze naturale. Cei mai importanti furnizori de petrol si gaze naturale ai statelor din UE sunt Rusia (asigura 33% din importurile de petrol si 40% din importurile de gaze naturale) si Norvegia (16%, respectiv, 23%). Datele se refera la anul 2008. Acestea sunt cele mai recente date, statisticile din acest sector fiind mai complexe intrucat perioada de raportare a informatiilor este mai mare.
Vestea buna este ca Romania este la coada in lista dependentei. Cipru si Malta stau cel mai prost: sunt 100% dependente de importurile de energie, fapt explicabil prin resurse extrem de limitate. Pe a treia pozitie se plaseaza Luxemburg, cu o rata a dependentei apropiata de nivelul maltezilor si a cipriotilor.
Luxemburg este dependenta de importurile de petrol si gaze naturale in proportie de 98,9%. Ceea ce inseamna ca 98,9% din petrolul si gazele folosite de luxemburghezi sunt aduse din strainatate. Urmatoarele pozitii sunt ocupate de state importante, precum Italia, Portugalia, Spania, etc. Pe ansamblu, gradul de dependenta al Uniunii Europene este de 53,8%. Cu alte cuvinte, peste jumatate din resursele energetice provin din exteriorul comunitatii europen