Dosarele de insolvenţă trag în jos viteza de rezolvare a cauzelor de pe rolul instanţelor sucevene N conform statisticii Curţii de Apel, cel mai vechi dosar aflat pe rolul instanţelor sucevene este un dosar din 1999 vizând insolvenţa SC Zimbrul SA la Curtea de Apel mai este pe rol un singur dosar de insolvenţă la o firmă din Botoşani, iar la Tribunal 5 dosare din care 4 de insolvenţă şi unul civil, legat de o întabulare judecată în 1999 pentru care s-a declarat apel după 11 ani n cele mai vechi dosare penale pe rolul instanţelor sucevene sunt strămutate şi îl vizează pe Csibi Istvan, un om de afaceri din Harghita judecat pentru corupţie şi lipsire de libertate.
Mii de dosare zac în arhivele judecătoriilor, tribunalelor şi curţilor de apel, nefiind finalizate de ani întregi. Motivele sunt multiple - expertize nefinalizate, neprezentarea martorilor, probe suplimentare cerute după declanşarea procesului, etc. O statistică realizată la nivelul Curţii de Apel Suceava relevă faptul că există pe rolul instanţelor din raza acesteia - care cuprinde şi judecătoriile respectiv tribunalul din judeţul Botoşani, există pe rol un număr de 4762 de dosare mai vechi de un an şi jumătate.
Zece dintre acestea sunt mai vechi de 10 ani - 3 la instanţele din Botoşani şi 7 la cele din Suceava. Mai toate dosarele mai vechi de 10 ani vizează insolvenţe nefinalizate, cel mai la îndemână exemplu constituindu-l falimentul SC Zimbrul SA, nici până acum finalizat.
La capitolul dosare nesoluţionate vechi între 5 şi 10 ani, Curtea de Apel are pe rol un număr de 33, din care 5 penale, 15 civile şi 13 de insolvenţă. Tribunalul Suceava nu a finalizat dosare cu astfel de vechime în număr de 37, din care 30 de insolvenţă, 5 civile şi 2 penale.
La judecătoriile din raza de responsabilitate a Tribunalului Suceava, cele mai multe dosare nesoluţionate cu o vechime între 5 şi 10 ani