Ponta şi Năstase au votat împotriva legii prin care se interzice cămătăria în România. Fără argumente juridice, cei doi lideri ai PSD au fost contra doar pentru că sunt în opoziţie. Alţi deputaţi de la USL au votat pentru. Unul dintre aceştia a recunoscut că nu e de acord cu cămătăria şi că a fost nevoit să dea un vot pe linie de partid. \"M-am aliniat, dar în sufletul meu ştiu că e o lege corectă. Eu sunt împotriva cămătăriei\", a spus deputatul PSD de Dej, Cornel Itu. Sursa: AGERPRESSursa: VLAD STĂNESCU
1 /.
Deşi a fost procuror anchetator şi ştie ce consecinţe nefaste produce cămătăria, liderul PSD, Victor Ponta a votat împotriva legii de condamnare şi incriminare a cămătăriei. Legea, adoptată luni de Parlament a fost susţinută doar de deputaţii PD-L, UDMR, cei independenţi şi o mână de reprezentanţi ai PSD şi PNL.
Contactat prin intermediul secretarei, Ponta nu a oferit niciun argument. Nici Adrian Năstase nu a răspuns insistentelor apeluri telefonice.
De la PSD doar cinci deputaţi au votat pentru lege în timp ce majoritatea covârşitoare - 55 - a fost împotrivă.
Şi la PNL lucrurile au stat la fel. Din cei 47 de deputaţi PNL care au fost pre zenţi în sală doar cinci au votat legea în timp ce restul s-au exprimat împotriva ori s-au abţinut.
Ce aduce nou legea?
Până în prezent, infracţiunea de cămătărie nu era incriminată de lege. Orice persoană putea să cadă în plasa cămătarilor, să rămână fără casă sau să plătească dobânzi astronomice care creşteau exponenţial de la o lună la alta.
Prin noua lege, prin cămătar se înţelege persoana fizică ce dă împrumuturi băneşti în schimbul unei camete.
La capitolul pedepse, legea stabileşte că darea de bani cu dobândă, ca îndeletnicire, de către o persoană neautorizată, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
De