Uniunea Europeană a ajuns la un acord în legătură cu suma de care este nevoie pentru recapitalizarea băncilor europene: în jur de 100 de miliarde de euro, a anunţat Reuters. Suma a fost discutată cu statele membre şi este "acceptabilă" pentru toată lumea.
Financial Times a deschis astăzi ediţia dedicată Europei cu acest subiect arătând că acordul este pe suma de "doar 90 de miliarde", jumătate din estimările Fondul Monetar Internaţional.
UE rămâne însă divizată cu privire la modul în care ar putea creşte suma din fondul de salvare pentru zona euro, mai scrie Reuters.
Băncile vor fi obligate să vină mai întâi cu capital de la acţionari. În cazul în care nu reuşesc, guvernele naţionale vor oferi sprijin. Numai ca o ultimă soluţie Fondul european pentru salvare în zona euro ar putea să fie utilizat pentru recapitalizare.
Procedura va fi temporară, de trei până la şase luni, și "extraordinară", au precizat surse europene, după ce preşedintele Jose Manuel Barroso a anunţat săptămâna trecută planul cu care va merge pe masa Consiliului European din 23 octombrie considerat crucial pentru soarta Greciei. Reprezentanţii Comisiei anunţaseră că recapitalizarea ar presupune, în prima fază, căutarea unor investiții din sfera pieței private, ceea ce băncile deja au început să facă și funcționează, conform acelorași surse.
Capital în funcţie de datoriile toxice
Băncile nu vor suferi numai o diferențiere clară în funcție de examinarea riscului pe care îl au asupra pieței. Recapitalizarea propusă de CE se diferențiază de alte exerciții financiare prin faptul că va exista o plasă de siguranță pentru nivelul de expunere al băncii respective la datoriile suverane. Nivelul de expunere al băncilor franceze și germane la datoria suvernă a Greciei este însă suficient de mare pentru ca, spre exemplu, Franța să se teamă că ratingul de credi