Fostul lider libian Muammar Gaddafi a murit joi, la scurt timp după capturarea sa de către forţele Consiliului Naţional de Tranziţie de la Tripoli. Rănit grav la picioare şi la cap, în urma unui atac aerian al NATO, Gaddafi a fost dus la spital, unde a decedat din cauza rănilor. Mii de libieni au ieşit joi pe stradă, salutând dispariţia colonelului. "Libia nu mai poate evita acum problema constituirii noilor autorităţi", spune la RFI europarlamentarul PSD Ioan Mircea Paşcu, după dispariţia colonelului Gaddafi. "Problema este că toate forţele care doresc să obţină un loc la masa deciziilor sunt înarmate", atrage atenţia vicepreşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Legislativul Comunitar.
Ioan Mircea Paşcu: Trebuie să raportăm lucrurile la momentul în care Ceauşescu a dispărut din scenă. În clipa aceea, rezistenţa tuturor celor care îi erau loiali a încetat. Şi probabil că asta e de aşteptat şi în Libia, cu toate că nu trebuie să excludem o rezistenţă motivată personal de loialişti care, probabil, consideră că trebuie să găsească o rezolvare a situaţiei lor. Dar, în principiu, cred că putem să ne aşteptăm la încetarea rezistenţei în Libia.
Rep.: În sensul că susţinătorii lui Gaddafi se vor preda sau vor dispărea pur şi simplu?
Ioan Mircea Paşcu: Cred că vor căuta să dispară sau să se amestece în societate, dacă acest lucru va fi posibil, pentru că, realmente, rezistenţa nu mai are nici un sens în momentul de faţă.
Rep.: Ce ar trebui să se întâmple în Libia în continuare?
Ioan Mircea Paşcu: După părerea mea, în momentul de faţă, cred că eforturile pentru constituirea noilor autorităţi vor trebui să debuteze în forţă, pentru că foarte multe probleme au fost amânate din cauza propriilor dificultăţi, fiind motivate în continuare de lupta împotriva lui Gaddafi. Această chestiune s-a încheiat, şi în momentul de faţă nu mai poate fi