Muammar Abu Minyar al-Gaddafi se naşte în 1942. Consacrat ca şi colonelul Gaddafi, acesta este binecunoscutul lider libian care a reintrat puternic în centrul atenţiei publice din întreaga lume o dată cu protestele din 17 februarie 2011. Muammar al-Gaddafi se află în fruntea Libiei încă din 1969, după lovitura de stat în urma căreia l-a înlăturat de la putere pe Regele Idris al Libiei, primul şi singurul rege al acestui stat, ce se afla la conducere încă din 1951.
Cei 42 de ani de când se află la putere, fac din colonelul Gaddafi unul dintre cei mai logevivi conducători din istorie.
Lovitura de stat
Pe data de 1 septembrie 1969, un grup de tineri ofiţeri conduşi de Gaddafi a dat o lovitură de stat, ce nu a implicat vărsare de sânge, pe când Regele Idris I se afla în Turcia la tratament medical. Prinţul moştenitor Sayyid Hasan ar-Rida al-Mahdi as-Sanussi, nepotul regelui, a fost destituit şi ţinut sub arest la domiciliu. Monarhia a fost abolită, proclamându-se „Republica Arabă a Libiei".
Amintirile lui Ovidiu Nahoi:
Tripoli, noiembrie 2006: Faţă în faţă cu Gaddafi
Cunoscut şi pentru îmbrăcămintea sa oarecum excentrică şi pentru ochelarii de soare pe care îi poartă deseori, Gaddafi a dorit să devină un fel de Che Guevara al erei sale, acordând refugiu sau armament elementelor radicale care se declarau anti-occidentale sau anti-imperialiste.
Vestul şi Gaddafi
Între anii 1970 şi 1980, guvernarea lui Gaddafi a fost condamnată de către puterile occidentale, care denunţau Libia pentru opresiunea disidenţei interne, pentru acte de terorism sponsorizate de către stat, pentru cazurile de asasinate şi expatrieri ale liderilor opoziţiei, dar şi pentru nepotismul grosolan prin care colonelul Gaddafi a reuşit să strângă o avere imensă, de bilioane de dolari, pentru sine şi familia sa.
Din anul 1973 Gaddafi schimbase d