Un studiu efectuat de Universitatea din Zurich (Elveţia) arată că un grup mic de companii, în special băncile, au o influenţă "uriaşă" asupra economiei globale, scrie Daily Mail.
Elveţienii au studiat toate cele 43.060 de multinaţionale din lume şi relaţiile dintre ele, după care au creat o hartă a celor mai influente 1.318 companii globale.
În cadrul acestei hărţi, 147 de companii formează o "super-entitate", care controlează 40% din averea tuturor multinaţionalelor din lume. "Fiecare dintre aceste companii deţine o alta sau măcar o parte din ea", arată elveţienii. Majoritatea acestor multinaţionale sunt bănci, Barclays şi Goldman Sachs fiind printre ele, dar conexiunile atât de strânse sugerează că întregul sistem este în pericol să se prăbuşească.
Cu roşu, companiile cu foarte multe conexiuni, iar cu galben - companiile cu multe conexiuni.
"Efectul este că sub 1% dintre companii controlează 40% din întreaga reţea", spune James Glattfelder, co-autor al cercetării.
Criticii modelului spun că s-a pornit de la premise greşite, cum ar fi că proprietatea înseamnă automat control. Dar elveţienii spun că au utilizat pur şi simplu un model matematic, folosind o bază de date cu 37 de milioane de companii şi investitori.
"Studiul nu este despre cine controlează economia globală, ci despre legăturile strânse între cele mai mari companii din lume", spune economistul John Driffil de la Universitatea din Londra. "Prăbuşirea din 2008 a arătat că reţeaua este instabilă. Dacă o companie suferă, acest lucru se propagă şi la alte companii", spune co-autorul Glattfelder.
Daily Mail scrie că, deşi trebuie aprofundată, cercetarea ar putea fi folositoare pentru a arăta slăbiciunile reţelei globale şi a preveni un eventual dezastru financiar viitor.
Un studiu efectuat de Universitatea din Zurich (Elveţia) arată că un grup mic de companii,