Autorităţile de reglementare din UE investighează câteva mari bănci europene care sunt suspectate de manipularea ratelor de dobândă din piaţa interbancară
Comisia Europeană este îngrijorată că legile antitrust au fost încălcate
Printre giganţii financiari investigaţi se numără Deutsche Bank şi Royal Bank of Scotland
Reprezentanţi ai instituţiilor de supraveghere şi reglementare din Uniunea Europeană au descins marţi la sediile unor mari bănci europene în cadrul unei investigaţii care vizează eventuale încălcări ale legilor concurenţei, informează Bloomberg. Operaţiunea se derulează în contextul în care Comisia Eduropeană şi-a exprimat îngrijorarea faţă de posibila legislaţiei antitrust. Suspiciunile sunt legate de înţelegeri între mari giganţi bancari asupra cotaţiilor aşezate în piaţă în vederea manipulării ratelor de dobândă din piaţa interbancară.
Joaquin Almunia, comisarul european pentru competiţie a declarat, în repetate rânduri, că pieţele financiare reprezintă principala sa prioritate în activitatea pe care o desfăşoară.
Printre băncile acuzate că au distorsionat Euribor - referinţă la care se stabileşte preţul creditului pentru contracte de mii de miliarde de euro, de la ipoteci până la credite de consum - se numără Deutsche Bank şi Royal Bank of Scotland. Deşi Comisia Europeană nu a menţionat numele de mai sus, în opinia instituţiei, societăţile supuse investigaţiei sunt suspectate că au încălcat prevederile comunitare care previn constituirea cartelurilor şi practicile restrictive în afaceri.
Cedric Quemener, director la Euribor-EBF, instituţie responsabilă cu fixarea ratelor de dobândă, a declarat că numai "puţine" dintre cele 44 de bănci care participă la mecanismul de piaţă de descoperire a costului euro au făcut obiectul raziei de ieri a reglementatorilor. El a afirmă că este "aproape imposibil" ca rata de dobâ