Din primele date colectate de recenzori pe teren, bătrânii îşi susţin financiar copiii şi nepoţii
Severinenii nu s-au mai trezit astăzi la uşă cu poştaşul sau cu vreo factură de plată. Cel care a bătut la uşă a fost recenzorul cu un teanc de acte de completat.
S-au interesat de condiţiile de trai, starea civilă a oamenilor, dar şi de ocupaţie. Primii care au răspuns întrebărilor din chestionar au fost pensionarii care din veniturile mici reuşesc să-şi susţină financiar şi familiile copiilor
„E folositor ca să ştim câţi au mai rămas în ţară că au plecat mulţi, eu sunt pensionară şi din venitul meu de peste 700 de lei îmi ajut copilul că nu se descurcă pentru că are rate”, a declarat Gheorghiţa Padină, o pensionară de 65 de ani.
Trebuie completate şase chestionare, fiecare recenzor petrece aproximativ 45 de minute cu o persoană ca să afle toate informaţiile.
„Chestionarele sunt foarte multe, foarte stufose. Avem formulare în funcţie de situaţiile pe care le întâmpinăm, până acum am fost primită cu multă bucurie”, a declarat Alexandra Băloi, recenzor.
Cei care mint recenzorul sau nu deschid riscă amenzi usturătoare. „Amenzile sunt foarte mari, persoanele abilitate de prefect şi primar pot aplica sancţiunile, amenzile fiind între 1500 de lei şi 5000 de lei ”, a declarat Artimia Damşescu, recenzorul coordonator penru Drobeta Turnu Severin.
466 de recensori fac recensământul populaţiei din Drobeta Turnu Severin, iar pe tot judeţul Mehedinţi 1770 de persoane sunt angrenate în această activitate.
Persoanele care pleacă din localitate pot să se adreseze la primăria localităţii de domiciliu să-şi dea datele necesare competării chestionarelor.
„Nu am asteptat pentru că mai plec la rude şi am vrut să-mi dau datele mele despre situaţia mea clară”, Amelia Marinescu, o pensionară care a venit la primărie pentru a competa formula