Din cauza efectului \"Google\" avem tendinţa să reţinem mai puţine date. În plus, spaţiul virtual ne poate face mai puţin sensibili la suferinţa celor din jur, iar copiii riscă să devină anti-sociali. Sursa: SHUTTERSTOCK
Site-urile de socializare ar putea modifica structura creierului uman şi viaţa socială reală a celor care le folosesc, avertizează un studiu publicat în revista de specialitate "Proceedings of the Royal Society B Biological Sciences".
Cercetarea susţine faptul că există o legătură strânsă între numărul de prieteni pe care o persoană îi are pe Facebook şi mărimea materiei cenuşii din anumite părţi ale creierului, asociate cu memoria şi răspunsurile emoţionale.
Cercetări anterioare au arătat că aceleaşi părţi din creier sunt corelate cu complexitatea reţelei sociale din viaţa reală. Însă efectele cele mai grave ale internetului vizează copiii şi tinerii, atrag atenţia psihologi şi psihiatri.
Fobii sociale şi ticuri
Principala capcană a internetului e dependenţa. Aceasta apare în cazul utilizării excesive şi poate avea efecte multiple ce merg de la dureri de cap sau insomnii până la retragere din viaţa socială reală sau până la dezvoltarea unui comportament violent sau auto-distructiv.
"Tinerii nu mai ştiu să-şi facă prieteni în viaţa reală. Pot dezvolta o fobie socială. Mai ales în cazul adolescenţilor introvertiţi, internetul accentuează componenta de evitare", spune Keren Rosner, psiholog şi psihoterapeut la Cabinetul Mentarex Consult, din Bucureşti.
În cazul copiilor există chiar pericolul apariţiei unor defecte fizice. "Mulţi copii pot dezvolta ticuri faciale (mişcă un muşchi al feţei sau clipesc dintr-un ochi), sau pot rămâne cu o anumită grimasă pe care o folosesc adesea atunci când se joacă sau comunică pe internet", mai spune psihologul.
Risc mai mare