Grupul de experți ai Băncii Centrale Europene (BCE) și Comisiei Europene (CE), cei care au realizat, împreună cu Fondul Monetar Internațional (FMI) un raport al reformelor de austeritate din Atena au recomandat liderilor europeni să aprobe următoarea tranșă de împrumut pentru Grecia, devenită în acest moment crucială pentru supraviețuirea economiei sale.
Conform raportului obținut înainte de publicarea sa oficială de către reporterii Reuters, Grecia se califică pentru următorul împrumut internațional, care ar trebui să i se ofere "cât de repede posibil", în ciuda dinamicii "extrem de îngrijorătoare" a datoriei suverane.
Conform raportului, banii ar trebui oferiți Greciei "cât de repede posibil, imediat după ce acțiunile promise privind consolidarea fiscală, privatizarea și reformele pieței muncii au fost implementate prin lege".
Atena are dificultăți în aprobarea ultimei bucăți de legislație necesare pentru a se califica pentru împrumutul internațional convenit în iulie 2011, în valoare de 109 miliarde de euro. Nemulțumirea poporului grec față de măsurile dure de austeritate i-a dterminat pe aceștia să protesteze, în nenumărate rânduri, în fața parlamentului grec și a instituțiior financiare. Astăzi (20 octombrie) și vineri (21 octombrie), Grecia se confruntă cu cea mai mare grevă generală din istoria sa, după cum a fost descrisă de mai mulți analiști. Activitatea economică din Grecia este la pământ pentru aceste două zile, iar Atena arată ca un câmp de luptă. Toți protestatarii militează împotriva adoptării legislației care ar elibera următoarea tranșă de împrumut internațional pentru Grecia.
FMI se gândește de două ori înainte
Fondul Monetar Internațional va întocmi un raport separat de cel al Comisiei și Băncii Centrale Europene, scrie Reuters. "Conform procedurilor europene, BCE, CE și FMI pot să compună rapoarte individuale, ele nu