După o lună de lupte, Sirt, ultimul bastion al lui Gaddafi, arată ca un oraş-fantomă. Străzile sunt pline de gropi şi pustii, faţadele locuinţelor, înnegrite şi găurite.
Doar revoluţionarii continuă să patruleze în căutarea eventualilor lunetişti care se ascund în apartamente părăsite şi pe acoperişuri şi continuă să fie periculoşi. „Se mişcă tot timpul, mai ales în timpul nopţii. Nu vor ceda prea uşor, preferă să moară cu arma în mână", declară Andallah, un luptător insurgent. Puţinii civili care au rămas au început să iasă timid din case, privind cu suspiciune în jur. „Allah u Akbar !", exclamă un civil dansând în jurul maşinii sale. „Ne-am temut că Gaddafi, cu banii săi, va face ca războiul să dureze mai mult, că va tăia aprovizionarea cu apă a oraşelor şi că va sabota puţurile de petrol. De data aceasta s-a terminat, martirii nu au murit în zadar", spune el.
O victimă a lui Gaddafi, refugiată la Bucureşti
Şi femeia care a avut curajul să acuze public trupele loiale lui Muammar Gaddafi că au violat-o, şi care în iunie a fost adăpostită la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara, probabil s-a bucurat că a fost răzbunată. Eman al-Obeidy, în vârstă de 29 de ani, absolventă de Drept, a intrat la 26 martie în restaurantul Rixos din Tripoli, unde erau cazaţi jurnaliştii internaţionali, pentru a le povesti ororile la care a fost supusă de soldaţii lui Gaddafi.
Potrivit acesteia, trupele libiene loiale lui Gaddafi au bătut-o şi au violat-o în grup, din cauză că era din Benghazi, unde se afla conducerea rebelilor. După 54 de zile petrecute în centrul de la Timişoara, Eman al-Obeidy a fost primită în Statele Unite, la New York. Nu numai libienii s-au bucurat de moartea dictatorului, ci şi străinii care au avut de suferit în urma acţiunilor teroriste comandate de acesta. Rudele victimelor din avionul companiei UTA care a expl