1. Presa internationala incepe sa taxeze politica anti-democratica si excesiv personala a premierului Ungariei, Viktor Orban, prin articole virulente. E cazul unui eseu aparut in revista germana "Focus", intitulat "Arhipelagul Gulas" si, mai recent, un foileton publicat in "The Washington Post". Avand in vedere ca Orban este gurul mantuitor al maghiarilor din Romania, credeti ca imaginea proasta pe care o are in lume va potoli elanurile autonomiste ale UDMR et comp.?
- Situatia este ceva mai nuantata: Viktor Orban este principalul sprijinitor al lui Laszlo Tokes si al Partidului Popular Maghiar, iar fostul lider UDMR, Marko Bela, a calificat acest partid drept o "cianura venita din Ungaria". UDMR si PPM sunt intr-un razboi deschis. Recent, partidul lui Laszlo Tokes a criticat public, printr-un comunicat de presa, demersurile UDMR-istilor Marton Arpad si Gyorgy Frunda, privind modificarea legii ANI, alaturandu-se astfel presei si organizatiilor civice care sustin proiectele anti-coruptie initiate de Monica Macovei. Desi putem fi de acord cu criticile aduse proiectului de anihilare practica a ANI, acest acord inceteaza in momentul in care PPM vorbeste despre autonomia teritoriala. In ceea ce o priveste, UDMR incearca sa contracareze prin toate mijloacele actiunile PPM, pentru ca se teme de scindarea electoratului maghiar.
Din pacate, acest razboi maghiaro-maghiar se poarta in detrimentul tarii, pentru ca UDMR, speriata ca-si pierde suprematia, incearca sa castige galoanele de aparatoare a cauzei maghiarimii din Romania si blocheaza toate initiativele politice care nu-i convin. Proiectul regionalizarii este respins fara drept de apel si nici macar nu poate fi negociat, iar votul uninominal a fost pur si simplu aruncat in aer de Kelemen Hunor, care cere, nici mai mult, nici mai putin, decat introducerea unei liste nationale pentru alegerea Camerei Deputa