Profesor la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA)
Potrivit agentiei Mediafax, la sfarsitul saptamanii trecute, ministrii finantelor si guvernatorii bancilor centrale din statele G20 (cele mai mari 20 de economii ale lumii), reuniti la Paris, au cerut imperativ tarilor principale din UE (Germania, Franta) sa prezinte, in termen de cateva zile (la summit-ul UE din 23 octombrie), un plan complet de rezolvare a datoriilor de stat care ameninta economia globala. S-a vorbit de "contagiune", de parca ne-ar ameninta iarasi ciuma din Evul Mediu. "Europa trebuie sa-si vina in fire!" a izbucnit ministrul japonez al finantelor, Jun Azumi. Niciodata, probabil, birocratii occidentali nu s-au confruntat cu un "ordin" atat de presant, exprimat in zile si ore. S-a invocat din nou "riscul unei puternice recesiuni globale" desi, deocamdata, cel putin tarile din afara zonei euro sunt oarecum senine si cred in "steaua" lor nationala, fie ca se numeste leu, leva, forint, zlot sau coroana. Aceasta este perceptia generala, dar am fost curiosi sa aflam ce gandeste despre evolutia crizei un specialist de talie europeana, fost europarlamentar si ministru al Finantelor, profesorul universitar de economie Daniel Daianu.
"Aria de vitalitate economica se va muta in Asia"
- Ministrii de finante ai tarilor din G20 ne dau vesti proaste: criza economica inca nu s-a sfarsit. Cum vedeti, in calitate de specialist, situatia mondiala si unde se situeaza Romania in acest moment?
- Si eu consider ca nu s-a iesit din criza. Ea nu are precedent dupa al doilea razboi mondial. Poate fi comparata numai cu Marea Depresiune din anii 1929-1933. Astazi, ne confruntam cu o criza provocata de supraindatorare publica si privata. Subliniez indatorarea privata, fiindca multi amintesc numai de datorii ale statelor, omitand ca unele dintre ele (ex: Spania