Reprezentanţii Rusiei, Ucrainei şi OSCE în Comisia Unificată de Control au cerut R. Moldova şi autoproclamatei republici transnistreane să se abţină de la acţiuni care ar tensiona situaţia în Zona de securitate.
Potrivit unei declaraţii comune, citată de 24h.md, „reprezentanţii Rusiei, Ucrainei şi Misiunii OSCE îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu posibilitatea tensionării situaţiei în Zona de securitate şi se adresează părţilor implicate în conflict să nu admită acţiuni care pot destabiliza situaţia în Zona de securitate”. Totodată celor două părţi li se recomandă „în acţiunile şi deciziile lor să se ghideze în exclusivitate de acordurile şi deciziile CUC existente la ziua de astăzi”.
Ziuaveche.ro aminteşte că Forţele Mixte de Menţinere a Păcii sunt compuse din trei contingente: al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, al Forţelor Armate ale organelor constituţionale ale R. Moldova şi al administraţiei de la Tiraspol. În total, în Zona de Securitate, care are lungimea de 225 km şi lăţimea între 12 — 20 km, sunt dispuse 15 posturi şi aproximativ 1.300 de militari. În acelaşi timp, contingentul de pacificatori este constituit din 402 militari ruşi, 492 – ai regiunii separatiste, 355 – ai Republicii Moldova şi zece observatori militari din Ucraina.
Recent, autorităţile separatiste din stânga Nistrului au solicitat mărirea numărului de posturi ale forţelor de menţinere a păcii. De asemenea, doreau şi suplimentarea contingentului de militari ruşi în zonă, a declarat co-preşedintele Comisiei Unificate de Control din Transnistria, Oleg Beleakov. „În relaţiile dintre Republica Moldova şi Transnistria, inclusiv în cadrul CUC, există multe probleme nerezolvate, iar în cadrul discuţiilor părţile nu ajung la un consens. Şi în prezent, Transnistria şi Republica Moldova sunt părţi implicate în conflict. Partea transnistreană insistă să fie crescut numă