Cehoviziuni
Unul dintre punctele de atracţie ale acestei ediţii a Festivalului Naţional de Teatru îl constituie prezenţa, sub genericul FOCUS, a patru "cehoviziuni", patru spectacole ce poartă semnătura regizorului Andrei Şerban: trei producţii autohtone şi una "de import".
Spectacolul Trei surori (cu care Andrei Şerban şi-a făcut debutul pe o scenă din Ungaria), caracterizat de Robert Alföldi, directorul Teatrului Naţional din Budapesta şi interpretul rolului Verşinin, drept "fastuos", va deschide festivalul, vineri, 28 octombrie şi va putea fi văzut şi sâmbătă, 29 octombrie (foto 1).
Următoarea viziune cehoviană a lui Andrei Şerban,pe care spectatorii o vor putea împărtăşi duminică, 30 octombrie şi luni, 31 octombrie, este Unchiul Vanea, producţie a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, recompensată cu PremiulUniunii Teatrale din România (UNITER) 2007 pentru Cel mai bun spectacol, Cea mai bună regie şi Cel mai bun actor în rol principal (András Hatházi), precum şi cu Premiul criticilor de teatru din Ungaria, unde a întreprins un turneu triumfal, pentru Cel mai bun spectacol al stagiunii 2007-2008. Un spectacol despre care Andrei Şerban ne prevenea că, atunci când îl privim, trebuie să ne eliberăm de toate clişeele noastre de interpretare!
Va urma, marţi, 1 noiembrie şi miercuri, 2 noiembrie, tot o producţie a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj: Strigăte şi şoapte (foto 2), în care scenariul celebrului film omonim al lui Ingmar Bergman a fost transpus scenic de Andrei Şerban în ceea ce el însuşi numeşte "cel mai cehovian, poate, dintre spectacolele mele". Montarea a fost distinsă cu Premiul UNITER 2010 pentruCel mai bun spectacol, Cea mai bună regie şi Cel mai bun actor în rol principal (Zsolt Bogdán). În fine, spectacolul de închidere a ediţiei 2011 a Festivalului Naţional de Teatru şi cea mai recentă viziune cehoviană a lui Andrei Şerban (Te