Autoarea avertizează din primele rânduri: cartea*) conţine descrierea, în ordine cronologică, a evenimentelor politice şi sociale care au determinat sensul evoluţiei ţării. "Cine are curiozitatea şi răbdarea să parcurgă această carte şi să mediteze la ceea ce află sau îşi aminteşte din ea va găsi răspuns la multe dintre întrebările pe care le considera enigme ale istoriei recente a României. " Cum se reuşeşte asta? Cartea arată nu numai ce s-a făcut în politica românească de după decembrie 1989, ci şi cum s-a făcut, cum s-a conturat stilul politic.
Este importantă această carte din mai multe motive. În primul rând, ne reaminteşte toate evenimentele importante ale celor 11 ani vizaţi (1989-2000). În al doilea rând, devine un extrem de util instrument de lucru, pentru că strânge într-un singur volum informaţiile existente în două volume distincte şi semnate de aceeeaşi autoare cu ani în urmă (care se opreau însă la anul 1996). Se reia conţinutul acelor volume, cu modificări însemnate, şi li se adaugă anii de guvernare ai Convenţiei Democrate. În al treilea rând, cartea reuşeşte portrete remarcabile ale unor oameni politici care au influenţat mersul ţării. În al patrulea rând, este o carte scrisă cu imparţialitate. În al cincilea rând, pe lângă capitolele care cuprind evenimentele fiecărui an din cei unsprezece, volumul mai are un capitol masiv de anexe cu comunicate, stenograme, proclamaţii, informaţii despre alegeri şi partide etc. Între anexe merită să semnalăm stenograma întâlnirii dintre Ion Iliescu, preşedintele CFSN, Petre Roman, prim-ministrul României, şi Evgheni Tiajelnikov, ambasadorul URSS la Bucureşti, din 27 decembrie 1989, stenogramă aproape necunoscută şi care pare să fie un adevărat comunicat al Frontului Naţional.
Un singur minus - la o asemenea cantitate de informaţii şi la mărimea volumului (aproape o mie de pagini), ar fi fost foarte