Reprezentanţii Primăriei Ploieşti au înţeles că data limită pentru achitarea poliţei obligatorii este 5 august 2011 şi, nicidecum, că acesta este termenul de la care este demarată acţiunea.
Conform Legii 260/2008, republicată în 2011, privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţii, oamenii se pot asigura până pe 4 august 2012, iar după această dată pot fi sancţionaţi.
Nu la fel este văzută legea şi la Ploieşti, unde autorităţile locale vor să publice, în această toamnă, o listă „a ruşinii" cu persoanele neasigurate, iar ulterior să aplice şi sancţiuni pecuniare, în ciuda faptului că nu există fondul legal pentru aşa ceva. Se pare că acest ultim aspect a ajuns şi la reprezentanţii municipalităţii ploieştene, care dau vina de haosul creat pe faptul că legea asigurărilor obligatorii nu este foarte clară.
„Dat fiind că legea este interpretabilă, Primăria Ploieşti se va limita ca până în august 2012 să emită doar avertismente neasiguraţilor. Iniţial, noi am interpretat că data de 5 august a fost cea limită până la care se puteau încheia aceste poliţe, însă se pare că lucrurile nu stau aşa", ne-a declarat Oana Iacob, secretarul Primăriei Ploieşti.
Cu toate acestea, în Consiliul Local (CL) Ploieşti a fost aprobat de curând un proiect conform căruia cei care nu şi-au asigurat până acum locuinţele să primească din nou avertismente. În acest scop va fi împuternicit Serviciul Public de Finanţe Locale Ploieşti.
În plus, reprezentanţii municipalităţii vor ca numele persoanelor neasigurate să fie făcute publice, prin postarea unei liste „a ruşinii" pe site-ul SPFL. Deocamdată, intenţia nu poate fi pusă în aplicare, întrucât hotărârea CL Ploieşti trebuie să primească viză de legalitate din partea Prefecturii Prahova.
Greşeală cu repetiţie!
Măsura nu este prima de acest gen. Mii de plo