S-a născut în Ucraina, avea origini germane, dar a trăit în România. A fost întemeietorul şcolii româneşti de balet. A înfiinţat primul teatru românesc de balet, la malul mării. A apărut pe marile scene ale lumii. Vineri s-au împlinit 15 ani de când patriarhul baletului românesc s-a stins.
A rămas în urmă creaţia sa, spectacolele pe care le-a pus în scenă, adevărate capodopere. Astăzi, doar numele teatrului şi o stradă din Constanţa mai amintesc de cel care a adus baletul la malul mării. Fiul său, Oleg Danovski Junior, îi urmează drumul, iar astăzi repune în acenă, pe scena din Sibiu, capodoperele maestrului. „Tatăl meu a creat aici o perlă, o instituţie unicat care nu a mai existat şi momentan nu mai există“, spune Oleg Danovski Jr.
Destinul unui maestru
Povestea maestrului Oleg Danovski începe în 1917. S-a născut în localitatea Vosnesensk, din Ucraina, dar avea origini germane. Mama sa, Juliette, a fost maestră de balet la Teatrul din Cernăuți, aşa că pasiunea pentru artă a moştenit-o. Mai întâi i-a plăcut vioara, apoi s-a dedicat dansului. La 14 ani a plecat la Bucureşti. Aşa începe povestea maestrului Oleg Danovski.
S-a angajat ca balerin la Teatrul Cărăbuș din Capitală, iar în scurt timp a devenit prim-solist. La numai 17 ani era coregraf, la vremea aceea cel mai tânăr din lume. Era supranumit „Sfinxul slav“.
A lucrat o vreme la Teatrul Evreiesc, apoi s-a angajat ca solist la Opera din Bucureşti, unde a început să monteze spectacole remarcabile. Robert Helpmann l-a invitat să monteze la Londra „Lacul lebedelor“ - capodopera sa fiind şi în prezent printre cele mai bune montări cunoscute. Și-a format un ansamblu de 150 de balerini, iar în 1949 a devenit decanul Academiei de balet.
Constanţa şi marea
Povestea de la Constanţa începe în 1978, când l-a cunoscut pe Aurel Manolache, directorul Teatrului de revistă Fa