Şi în Ucraina va avea loc un recensământ, anul viitor. Comunitatea de români din zona Cernăuţi are o proporţie de peste 19 procente. Aici există 20 de sate cu populaţie românofonă, în care limba română nu se studiază în şcoli. Astfel, rezultatul recensământului ar putea aduce mai multe drepturi pentru românii din Ucraina. Aflată la Congresul Jurnaliştilor români de pretutindeni, Tatiana Popa, consul general al României la Cernăuţi, vorbeşte despre importanţa recensământului ucrainean pentru minoritatea română.
Tatiana Popa: A fi diplomat român în Cernăuţi, ca de altfel şi la Chişinău, este un lucru cu o încărcătură de mare valoare, mai ales ca om. Nu poţi trata comunităţile de români de aici aşa cum tratezi cetăţeni din altă zonă. Presa de limbă română ar trebui să se aplece mai mult asupra problemelor pe care le are comunitatea de aici. Este dorită de ani şi ani de zile înfiinţarea unor librării de carte românească, îşi doresc o statuie a lui Ştefan Cel Mare, sunt proiecte pe care această comunitate le-a pus pe tapet în faţa autorităţilor ucrainene de ani de zile.
Îşi doresc măcar înfiinţarea unui birou consular în regiunea Transcarpatia, pentru ca locuitorii acestei zone să nu mai fie obligaţi să parcurgă o distanţă atât de mare până la Cernăuţi pentru viza care le este absolut necesară şi cu care doar trec podul la Sighetul Marmaţiei şi se duc în curtea vecină la rude.
Sunt multe, extrem de multe probleme pe care sunt convinsă că, dacă presa le abordează, ar putea crea un curent de opinie chiar asupra autorităţilor locale, pentru că cei de aici vor înţelege că nu este nicio chestiune politică în a critica mai mult sau mai puţin ceea ce se întâmplă. Simpla relatare a multiplelor probleme ale comunităţii româneşti din această regiune ar oferi, cred eu, şi un fel de rezolvare a acestor probleme.
Rep.: Şi ar fi şi un semnal despre ce se î