În ţările unde a avut loc "primăvara arabă" domină fericirea, după anunţul privind moartea fostului dictator libian, Muammar Gaddafi. În alte ţări de pe continent însă reacţiile sunt mai amestecate. Dacă tunisienii de exemplu se bucură pentru victoria revoluţiei din Libia, unii locuitori din Ciad sunt trişti, pentru că Muammar Gaddafi era ca un "tată" pentru Africa.
Ultimul lucru pe care-l putem spune este că moartea lui Muammar Gaddafi face ca reacţiile din lumea africană să fie unanime. Bineînţeles, în ţările afectate de "primăvara arabă", acest anunţ e privit ca o victorie.
Secretarul general al Ligii Arabe, Nabil al-Arabi, speră că moartea lui Gaddafi "întoarce pagina tiraniei" şi că libienii privesc viitorul "fără sentimente de ranchiună şi revanşă". În Tunisia, libienii refugiaţi sunt fericiţi după moartea lui Gaddafi "Muammar e terminat! E o sărbătoare pentru toată Libia"
În Tunisia, în cartierul capitalei unde s-au refugiat cei care au fugit din Libia, locuitorii jubilează. Sloganul "Allah akbar!" ("Alah e mare!") se aude pe străzi.
Egiptul vecin, care s-a eliberat el însuşi de regimul Mubarak la începutul anului, vrea ca "poporul libian să deschidă o nouă pagină şi să-şi reconstruiască ţara după moartea colonelului Gaddafi". Cairo se declară gata "să ajute la reconstrucţia Libiei".
De partea sa, Uniunea Africană constată că un capitol de istorie s-a încheiat. "Noi sperăm ca Libia să devină o ţară mai stabilă, care să se ocupe de reconciliere şi reconstrucţie", declară o sursă apropiată de organizaţie.
În restul Africii, însă, reacţiile sunt mai reţinute. Nici o reacţie oficială din partea Algeriei deocamdată. Chiar dacă Guvernul a recunoscut sub presiunea internaţională noile autorităţi libiene, subiectul rămâne delicat. Ţara a acordat azil umanitar unor membri ai familiei Gaddafi. Tristeţe în Ciad, după moarte