Soţul judecătoarei Gabriela Bîrsan, cercetată de DNA sub suspiciunea de corupţie, Corneliu Bîrsan, de altfel singurul judecător român de la CEDO, a acţionat CSM în judecată, solicitând anularea hotărârii Consiliului, prin care s-a încuviinţat percheziţionarea domiciliului comun. Sursa: AGERPRES
Magistratul CEDO Corneliu Bîrsan a sesizat Curtea de Apel Bucureşti, însă termenul a fost stabilit abia pentru ianuarie 2012. Înainte de a se adresa instanţei, Corneliu Bîrsan a contestat avizul de percheziţie a locuinţei din Snagov-Ilfov şi în faţa Secţiei pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, însă demersul i-a fost respins. Nu a ezitat, însă, să transmită CSM că îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă nu numai forul, ci şi pe membrii acestuia. Mai mult, Corneliu Bîrsan a menţionat, în scrisoarea adresată CSM, că îşi rezervă şi dreptul de a depune plângere penală.
În paralel, soţia sa, Gabriela Bîrsan, de altfel preşedinte al Secţiei Contencios Administrativ a Curţii Supreme, a solicitat plenului CSM ca percheziţia să fie declarată nulă. Şi solicitarea ei a fost respinsă, avocatul anunţând că va contesta decizia la Curtea Supremă, chiar la secţia condusă de Gabriela Bîrsan.
Soţii Bîrsan solicită ca percheziţia casei lui din Snagov-Ilfov să fie declarată nulă, invocând imunitatea diplomatică de care beneficiază judecătorul CEDO, care s-ar extinde şi asupra membrilor familiei. În paralel, DNA şi CEDO schimbă scrisori pentru a lămuri cât de mult se poate extinde imunitatea.
Acuzele aduse înaltei judecătoare
Reamintim că judecătorul Gabriela Bîrsan este acuzat de DNA că a primit, în mod repetat, de la un avocat, cadouri din partea omului de afaceri Gabriel Chiriac, pentru soluţionarea favorabilă a unor dosare ale acestuia. Cadourile constau în bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion şi plata cazăr