Rugbiştii din Noua Zeelandă încearcă să câştige iar trofeul după o aşteptare de 24 de ani şi sunt consideraţi favoriţi în disputa cu naţionala Franţei. În urmă cu 10-20 de ani, o finală Noua Zeelandă - Franţa ar fi reprezentat meciul de vis, confruntarea pe care şi-ar fi dorit-o orice amator de rugby.
Acum, când cele două mari echipe se vor bate pentru titlul mondial, datele problemei sunt oarecum schimbate, pentru că neozeelandezii pornesc ca favoriţi cerţi, puţini fiind cei care se încumetă să parieze pe un succes al europenilor. All Blacks joacă pe teren propriu, iar pe "Eden Park" din Auckland n-au pierdut niciodată în era profesionistă a sportului cu balonul oval, adică din 1995 încoace. Nu întâmplător acestei arene i se spune şi "Casa Morţii", dintre cele 70 de teste disputate acolo gazdele pierzând doar 10. Dincolo de asta, Richie McCaw şi colegii săi au avut evoluţii convingătoare la această ediţie a Cupei Mondiale, câştigând clar toate cele şase partide disputate.
Cocoşii au mai răsturnat calculele
Francezii, în schimb, au pierdut două meciuri în grupă, inclusiv în faţa Insulelor Tonga (14-19), iar victoriile lor din faza eliminatorie au fost greu obţinute, mai cu seamă cea obţinută în semifinale, în faţa galezilor (9-8) care au jucat 60 de minute cu un om mai puţin. Şi totuşi, istoria are o pagină frumoasă şi pentru europeni. Atunci când neozeelandezii au plecat ca mari favoriţi în disputele cu Franţa, au pierdut. S-a întâmplat şi în 1999, şi în 2007, iar de fiecare dată ei au suferit înfrângeri dureroase. De altfel, "cocoşii" sunt ultimii care au câştigat la Auckland, în faţa lor, scor 23-20, în 1994.
Presa ironizează Franţa
În ultimele zile, presa de la antipozi, atât cea neozeelandeză, cât şi cea australiană, dar şi aceea din Marea Britanie i-a ironizat pe rugbiştii francezi. „80 de minute şi vom râde bine", a titrat „Sunda