Romania si Bulgaria incearca, duminica, la Consiliul European de la Bruxelles, sa puna pe agenda intalnirii chestiunea aderarii la spatiul Schengen. Oficialii ambelor tari incearca sa vina cu o propunere care sa le permita sa negocieze un compromis politic cu privire la aderarea la spatiul Schengen.
Subiectul aderarii ar urma sa fie abordat la nivelul cel mai inalt, al presedintilor si premierilor din statele membre UE.
Ambele tari au facut eforturi diplomatice pentru a ajunge la un compromis politic cu tarile care se opun, adica Olanda si Finlanda. Chiar daca se ajunge, in cel mai optimist caz, la un compromis si aceste tari renunta la obiectii, Consiliul European nu poate lua decizia juridica de a integra cele doua state - am putea vorbi, in cel mai bun caz, doar de un acord politic.
Prin urmare, aderarea se va mai discuta, cel mai probabil, abia dupa rapoartele CE pe justitie din primavara sau din vara lui 2012.
Din punct de vedere tehnic, Romania a indeplinit criteriile la inceputul anului 2011, urmata de Bulgaria. In luna iunie au fost incheiate si toate procedurile din punctul de vedere al evaluarii criteriilor tehnice. Parlamentul European s-a pronuntat, atunci, favorabil primirii Romaniei si Bulgariei in Schengen. O Rezolutie, adoptata la 8 iunie 2011, continea avizul PE pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.
La reuniunea Consiliului UE din 9 iunie 2011, a fost confirmata incheierea cu succes a evaluarii Schengen pentru Romania si Bulgaria, fiind stabilita rediscutarea dosarului la reuniunea din 22 septembrie a Consiliului JAI.
La intalnirea ministrilor de Interne din tarile membre UE din 22 septembrie, Olanda si Finlanda au blocat aderarea celor doua tari la Schengen. Nu a fost acceptata nici macar o solutie de compromis gasita de Polonia, tara care detine presedintia