Ruşii de la gigantul petrolier Lukoil pot începe vânătoarea de "aur negru" la mare adâncime, după ce guvernul a aprobat cele două acorduri de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare pentru perimetrele pe care grupul le are în Marea Neagră.
Cele două perimetre care sunt deţinute de Lukoil au o suprafaţă totală de 2.000 de kilometri pătraţi.
"Valoarea investiţiilor în primii trei ani se ridică la 75 de milioane de dolari, urmând ca în funcţie de rezultatele obţinute în această etapă, în următorii doi ani investiţiile să continue cu sume cuprinse între 80 şi 160 de milioane de dolari", se arată pe site-ul Guvernului.
La începutul acestei luni Constantin Tampiza, fostul director general al Lukoil România, actualul reprezentant local al preşedintelui grupului rusesc Vagit Alekperov, spunea că numai în faza de explorare investiţiile ar putea ajunge la 200-300 de milioane de euro, durata acestei etape fiind de cel puţin trei ani de zile.
Tot Tampiza spunea la acel moment că este un risc uriaş pe care compania şi-l asumă, în contextul în care există doar o şansă din cinci de a descoperi ceva.
De obicei, în faza de explorare petroliştii derulează activităţile de seismică 3D, proces prin care se realizează un fel de radiografie a adâncurilor. Pe această radiografie, posibilele rezerve de hidrocarburi apar ca nişte cocoaşe, ca nişte pahare întoarse, dar care nu sunt mereu pline. Pentru a vedea dacă într-adevăr sub aceste cocoaşe este sau nu petrol, companiile trebuie să foreze nişte sonde, de cele mai multe ori nefiind de ajuns o singură unitate, al cărei cost poate ajunge şi la 100 de milioane de euro.
Iar acestea sunt investiţiile numai în faza de explorare pentru că până la producţie sumele îngropate în adâncurile Mării Negre pot ajunge la miliarde de euro. De altfel, americanii de la ExxonMobil au spus recent că dacă vor avea