Marea majoritate a sucevenilor neîncadraţi pe piaţa muncii au un nivel de instruire primar, gimnazial sau professional. Mai mult de un sfert (27%) dintre şomerii judeţului au între 40 şi 49 de ani. Cu un procent de 4,45%, judeţul nostru continuă să se plaseze sub rata medie a şomajului pe ţară, calculată la 4,8% în această perioadă.
Absolvenţii care nu au reuşit să se încadreze pe piaţa muncii imediat după terminarea studiilor, precum şi cei care nu au obţinut o notă de trecere în cadrul examenului de bacalaureat s-au înscris deja de luni bune în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Suma pe care o vor primi (cei mai mulţi, începând din această lună) reprezintă jumătate din valoarea indicatorului social de referinţă, conform noilor reglementări. Astfel 20% din şomerii suceveni sunt tineri care nu au împlinit încă vârsta de 25 de ani. Mai mult de un sfert (27%) dintre şomerii judeţului au între 40 şi 49 de ani, iar 22% au între 30 şi 39 de ani.
„O majoritate covârşitoare a şomerilor din judeţul Suceava au un nivel de instruire primar, gimnazial sau profesional. Aceştia cumulează un procent de 70%. 22% dintre sucevenii neîncadraţi pe piaţa muncii au terminat fie studii liceale, fie postliceale şi 8% au absolvit studii superioare", a precizat Anca Capverde, purtător de cuvânt în cadrul AJOFM Suceava.
Rata şomajului la sfârşitul lunii septembrie era de 4,45%, cu 0,2% mai mare faţă de luna trecută şi cu 3,22% mai mică decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. În perspectiva şomajului înregistrat la nivel naţional, judeţul nostru continuă să se plaseze sub rata medie a şomajului pe ţară, calculată la 4,8% în această perioadă. Numărul de persoane care au ales să se înregistreze ca şomeri în evidenţele agenţiei şi care a condus la actuala pondere a şomerilor în totalul populaţiei active a judeţului, a ajuns la 11.085 de perso