O vizită medicală la exemenul de permis şi eventual încă una la preschimbarea carnetului după expirarea termenului de valabilitate a documentului. Cam acestea sunt, pe scurt, obligaţiile şoferilor de rând de a trece pe la medic pentru a-şi verifica starea de sănătate şi reflexele.
În afara şoferilor profesionişti pentru care evaluarea medicală este o obligaţie anuală, majoritatea conducătorilor auto se urcă la volan cu tot "bagajul" de boli, deşi un ordin al Ministerului Sănătăţii prevede nu mai puţin de 54 de afecţiuni incompatibile cu şofatul.
Şase premise ridicate
Deşi potrivit legii, atunci când au un pacient, deţinător de permis, care are una dintre afecţiunile prevăzute în lege, medicii trebuie să înştiinţeze Poliţia Rutieră, prea puţini o fac.
"De la începutul anului, Poliţia Rutieră Galaţi a reţinut şase premise în urma solicitării medicului. În baza acestor solicitări noi am înştiinţat persoanele vizate, care au predat permisele. Oricum, măsura este temporară, până la încetarea cauzelor", precizează Aurelian Ropotan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere Galaţi.
Cum vrea bolnavul
Medicii de familie, cei care au evidenţa primară a pacienţilor, spun însă că nu pot sesiza poliţia atâta vreme cât legea nu îi obligă pe bolnavi să declare dacă au sau nu permis.
"Ca medic de familie, nu am nicio obligaţie să îl întreb dacă are permis sau nu, iar el dacă vrea îmi spune, dacă nu, nu. La fel e şi cu afecţiunile. El îmi poate ascunde dacă are de exemplu crize de epilepsie. Eu nu îmi pot da seama de asta la un simplu examen clinic. Situaţia ar fi rezolvată dacă s-ar pune la punct Sistemul Informatic Unic Integrat. Atunci istoricul medical al bolnavului ar fi la vedere, iar reţinerea permisului pe motiv de boală ar fi foarte simplă", ne-a declarat dr. Maria Deju, medic de familie din Galaţi.
În judeţul Galaţi