Compania chineză China Gezhouba Group International Engineering Co. vrea să se implice "ferm" în realizarea proiectului hidrocentralei de acumulare de la Tarniţa Lăpuşteşti, a anunţat ieri Ministerul Economiei, precizând că afirmaţia aparţine preşedintelui executiv al companiei, Ren Jianguo, şi a fost făcută ieri în cadrul discuţiilor purtate cu ministrul Ecnomiei, Ion Ariton, la Beijing. "Este unul dintre principalele proiecte ale Guvernului României şi suntem decişi să-l implementăm cât mai repede", a declarat ministrul Ariton, amintind că a invitat compania chineză să participe şi la realizarea altor proiecte de infrastructură din România.
China Gezhouba Group International Engineering Co (CGGC) este una dintre principalele companii chineze de stat de investiţii în infrastructura de transport, energie şi turism, fiind principalul contractor al hidrocentralei "Trei defilee", cea mai mare hidrocentrală din lume.
CGGC a realizat sau a participat, în RP Chineză, la construcţia a peste 100 de hidrocentrale precum şi la peste 300 de lucrări din domeniul infrastructurii (autostrăzi, poduri, diguri, căi ferate, locuinţe etc.).
Proiect colateral celui de construcţie a reactoarelor 3 şi 4, hidrocentrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti va fi pusă în funcţiune în 2019 şi va fi realizată de o societate mixtă în care compania de stat Hidroelectrica va deţine 51% din acţiuni. Investiţia este estimată la 1,028 miliarde euro, iar partenerii privaţi care vor deţine 49% din capital "vor fi invitaţi să contribuie numai prin finanţare directă". Pe lângă investiţia iniţială, Transelectrica va realiza racordarea la reţea a centralei Tarniţa, operaţiune ale cărei costuri sunt estimate la 135 milioane de euro.
Autorităţile au avut discuţii cu 150 investitori potenţiali interesaţi de proiect, dintre care în lista scurtă se regăsesc peste 10 companii.
În vederea fina