WWF, una dintre cele importante organizaţii de conservare a naturii din lume, aniversează, în acest an, 50 de ani de activitate.
În România, momentul este cu atât mai semnificativ, cu cât anul acesta se împlinesc cinci ani de la fondarea organizaţiei WWF România.
Istoria WWF a început în 1961, odată cu primele constatări asupra distrugerii habitatelor în zonele sălbatice ale planetei şi asupra ritmului de vânare a animalelor, fenomene care anunţau, deja, un declin semnificativ al sălbăticiei. Un grup de iubitori ai naturii, în frunte cu Sir Peter Scott, s-a dedicat înfiinţării unei organizaţii care urma să strângă fonduri pentru conservarea naturii şi să intervină în zonele cele mai ameninţate.
Astăzi, WWF este una dintre cele mai mari şi mai respectate organizaţii internaţionale non-guvernamentale care lucrează în scopul conservării naturii, având o reţea de peste 5 milioane de susţinători în întreaga lume şi derulând proiecte în peste 100 de ţări, pe toate continentele.
WWF în România: cinci ani în slujba celei mai bogate biodiversităţi din Uniunea Europeană
Ecoregiunea Dunăre-Carpaţi, în care este inclusă şi ţara noastră, este considerată de WWF ca fiind printre cele mai importante 200 ecoregiuni din lume, cu o biodiversitate remarcabilă. WWF România a luat fiinţă în anul 2006, ca parte a Programului Dunăre-Carpaţi, tocmai pentru a contribui la conservarea zonelor naturale din Munţii Carpaţi şi din lungul Dunării.
În România, WWF a căutat soluşii pentru problemele specifice şării noastre, încercând să răspundă provocărilor majore pentru conservarea naturii, confruntându-se cu lipsa unei strategii coerente pentru conservarea naturii la nivel naşional, în contextul dezvoltării durabile. Dezvoltarea economică haotică, cu proiecte care nu ţin cont de impactul negativ asupra mediului constituie, în cont